Boya Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Boyanın rengi , dayanıklılığı , silinebilir olması , küf ve mantar oluşumuna engel olması gibi özelliklere bakılmalıdır. Duvar boyamada renk seçimi, basit gibi görünse de üzerinde iyice kafa yorulması gereken bir konudur. Çünkü seçeceğiniz boyayı kısa bir süre içinde değiştirme şansınız olmayabilir. Bu hem masraflı, hem de boşa vakit kaybı olur. Boya seçerken odaların büyüklüğü, seçtiğiniz eşyalarla arasındaki renk uyumu ve nasıl bir ruh hali yansıtmak istediğiniz büyük önem taşır.

Kullanacağınız sıcak renkler eşyaları birbirine yakın gösterir. Kış aylarında sıcak renklerin kullanılması, verdiği enerji ve canlılık hissi bakımından mekanın daha dinamik ve sıcak algılanmasını sağlar.

-Eğer odanız küçükse beyaz, şampanya, fil dişi tonları gibi aydınlık renkleri kullanın. Bu odanızı daha geniş ve ferah gösterecektir. Odanız çok büyükse daha canlı renkler tercih ederek dengeleyebilirsiniz.

-Çok yoğun çalışıyorsanız ve eve geldiğinizde huzurlu bir ortam yaratmak istiyorsanız mavi ve yeşil tonlarını kullanın. Gökyüzü ve denizi anımsattığı için huzur verecektir.

-Odanızı klasik bir görüntüye ulaştırmak pastel tonları tercih etmelisiniz.

-Odanızda serinletici bir etki yaratmak istiyorsanız yine mavi ve yeşil tonlarını tercih etmelisiniz.

-Odanızda sıcak ve dinamik bir atmosfer yaratmak için sıcak renklerden faydalanabilirsiniz.

Boya Çeşitleri

Saten Boya Nedir? Kapatma gücü yüksek boya türüdür, dayanıklı, yarı mat son kat boya türüdür çabuk kuruyan iyi yapışma özelliklidir. Saten, dekoratif renkleri, dayanıklılığı ve silinebilme özelliği ile iç duvar boyamalarında, vitrin, tavan, ahşap ve metal yüzeylerin uygulamaları için ideal boya türüdür.

Plastik Boya Nedir ? En çok kullanılan iç cephe duvar boyasıdır. İç cephe duvar yüzeylerinde, tavanlarda, eski boyalı duvarlarda, kireç badanalı duvarlarda, sıvalı, briket ve beton duvarlarda kullanılır. Badanalama, kireç ile suyun karıştırılması ile elde edilen boya türüdür. İç cephe duvar boyama dekorasyonlarında kullanılır. Bu boya türü yıkamaya karşı dayanıklı boyalar değildir.

Yağlı Boya Nedir? Mekanların iç ve dış cephe, metal veya ahşap yüzeylerde betonarme yapıların korunabilmesi ve dekoratif görünüm kazandırılması için kullanılan boya türüdür, sentetik, parlak son kat boyadır. Mükemmel yapışma, esneklik, dayanım özellikleri ile yüksek örtme gücüne sahip boyalardır. Boyanacak zeminin hazırlığı yapılmış her türlü iç ve dış cephe metal yüzeylerde, ahşap ve betonarme yüzeylerde kolaylıkla kullanılır.

Su Bazlı Boya Nedir? Su ile inceltilen boyalara su bazlı boyalar denir. Silinebilir. Çabuk kurur. Kokusuzdur. Uygulanması kolaydır. Su ile kolayca temizlenir. Teneffüs etme özelliğine sahiptir. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermez. İkinci kat boya bir kaç saat içinde sürülebilir. Uygulamadan kısa bir süre sonra boyanan mekanlar kullanıma açılabilir. Su bazlı plastik ve saten boyalar beton yüzeylerde, parlak boyalar ise kapı-pencere ve metal yüzeylerde kullanılır. Su bazlı boya çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Dış Cephe Boyası Nedir ? Sıva yapılmış her türlü beton duvar, yapı elemanlarının dış yüzeylerinde koruma sağlamak görüntüsünü değiştirmek amaçlı kullanılan boyalardır, izolasyon amaçlı olarak kullanılır. Uygulandığı duvarları hava koşullarına karşı dayanıklı, esnek ve örtücü bir tabaka oluşturur. Yağmur, nem, güneş ışınları ve deniz kıyılarındaki tuzlu nemin olumsuz etkilerine karşı korur, hava şartlarına dayanıklıdır.


ÖNCEKİ SAYFA